Auto,  Auto reparatie,  Garage

APK

Vaak is de eerste vraag die je krijgt als je van plan bent om een occasion te kopen of de auto nog APK gekeurd is. Ook wel logisch, want rijden in een auto zonder APK is verboden en levert je dus een forse boete op.

 

Algemene Periodieke Keuring

APK betekent Algemene Periodieke Keuring, een wettelijk verplichte keuring in ons land. Een erkend keurmeester gaat tijdens de APK keuring onder meer de verkeersveiligheid, milieu en registratie van je auto beoordelen. De jaarlijkse APK is een jaar geldig maar geeft eigenlijk slechts een momentopname van de staat van de auto zoals die was tijdens de keuring. Koop je een auto met APK dan wil dat dus niet per se zeggen dat je ook een jaar lang veilig rijdt. Dat zijn echt twee verschillenden dingen.

APK keuring

Keurmeester checkt de verkeersveiligheid van de auto.

De keurmeester checkt tijdens de APK onder meer de verkeersveiligheid. Daarmee worden de remmen, de wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie bedoeld. In het kader van het milieu wordt specifiek gekeken naar de uitstoot van uitlaatgassen, terwijl ook de kilometerstand, het voertuigbewijs en de gebruikte brandstof gecontroleerd worden.

 

Keuring is strenger geworden

Vanaf vorig jaar is de APK strenger geworden en wordt eveneens gecontroleerd op overmatige lekkage van vloeistoffen en worden ook de controlesystemen voor airbags, gordelspanning en bandenspanning nagelopen. Voor mensen met ene dieselauto veranderde er wat betreft de APK ook nogal wat. Zo dient een dieselauto een roetfilter te hebben. Deze filters waren vaak al aanwezig, maar worden bijvoorbeeld voor het tunen van de auto buiten werking gesteld of verwijderd. Dit kan dus niet meer, wil de auto door de APK keuring komen.

 

Deel 1 van kentekenbewijs is niet nodig

Om de auto te laten keuren is niets meer nodig dan de auto, deel 1 van het kentekenbewijs is niet meer nodig en je kunt dus ook prima iemand anders met jouw auto naar de APK keuring laten gaan. Zelf kun je voor de keuring alvast de banden checken, net als de verlichting, de ruitenwissers en de vloeistoffen. Kijk ook of er voldoende koelvloeistof aanwezig is.

 

Nieuw keuringsbewijs

Stel dat je na de APK keuring je keuringsbewijs verliest, dan kun je die overigens opnieuw aanvragen bij de RDW of bij de balie van de garage waar de auto gekeurd is. Dan dien je wel het originele kentekenbewijs mee te nemen en zestien euro, want dat zijn de kosten voor het opvragen van een nieuw keuringsbewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *